Akoestisch spanplafond zelf plaatsen? Volg ons stappenplan en ga zelf aan de slag!

Wilt u zelf een akoestisch spanplafond plaatsen? Dan bent u bij DHZ spanplafonds aan het juiste adres. Wij leveren uit een ruime voorraad, zodat u altijd uw benodigdheden snel in huis hebt. Bovendien kunt u vooraf ook samples van onze verschillende producten aanvragen. Dan kunt u eerst beoordelen of het is wat u zoekt, voordat het over uw gehele plafond zit. Handig! 

Meer weten over hoe effectief een akoestisch spanplafond is? Waar een spanplafond uit bestaat? En hoe u een spanplafond het eenvoudigst kunt plaatsen? Lees dan verder en ga zelf aan de slag met je klus. Hulp of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!

Akoestisch of ‘normaal’ spanplafond: wat is beter?

Het doek van een ‘normaal’ spanplafond heeft een dichte structuur. Daarentegen heeft een akoestische spanplafond kleine gaatjes – 250.000 microperforaties per m² om precies te zijn. Dankzij deze perforaties neemt het plafond de geluidstrillingen op in plaats van ze te weerkaatsen, zoals een ‘normaal’ spanplafond doet. De galm wordt hierdoor sterk verminderd en is dus vaak de reden dat mensen voor een dergelijk spanplafond kiezen.

Een akoestisch spanplafond bestaat uit gespannen doek en een laag isolatie boven het doek – ongeveer 10 á 12 cm. Dit kan zowel thermische als akoestische isolatie zijn. De isolerende laag boven het doek absorberen de geluidstrillingen nog eens, waardoor kans op een galm minimaal is.

  • Zorgt voor een prettig geluid – thuis of op de werkvloer.
  • Door het absorberende vermogen wordt weerkaatsing van geluid voorkomen.
  • Een lelijk plafond hoeft niet uitgebroken te worden en het kan binnen slechts één dag geplaatst worden.
  • Plafondbekleding is relatief goedkoper dan een nieuw plafond.
  • Kabels en luchtbeheersystemen zijn eenvoudig weg te werken.
  • Door de hoge duurzaamheid van het materiaal gaat het wel 25 tot 30 jaar mee én is het onderhoudsvriendelijk.
  • Het materiaal is brandwerend en vertraagd verspreiding van vuur.
akoestisch spanplafond informatie
Uitleg over de werking van een akoestische spanplafond.

Wat kost een akoestisch spanplafond?

Een akoestisch spanplafond is logischerwijs iets duurder dan een ‘normaal’ spanplafond vanwege het extra materiaal. Laten plaatsen is uiteraard ook duurder, dus de goedkoopste optie is om het zelf te doen. De prijs wordt dan voornamelijk bepaald door het aantal vierkante meters. Bekijk onze producten voor exacte prijzen en bestel direct online. De meeste zijn al beschikbaar vanaf € 29,50 per vierkante meter.

Waaruit bestaat een spanplafond?

Goed. U hebt inmiddels wellicht een keuze gemaakt tussen een ‘normaal’ (ook beschikbaar in verschillende kleuren) en akoestisch spanplafond. Maar waaruit bestaat een spanplafond eigenlijk? Vaak wordt gedacht dat spanplafonds uit PVC bestaan, maar niets is minder waar. Een spanplafond van DHZ spanplafonds is een geweven doek met polyester coating. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. 

Zo is het materiaal vele malen sterker dan PVC. Bovendien kan de installatie op kamertemperatuur zonder verhitting uitgevoerd worden in tegenstelling tot een PVC spanplafond. Het is vele malen eenvoudiger, want ook de ruimte hoeft niet leeggehaald te worden. Daarnaast is het veel eenvoudiger om de juiste maten op  te nemen – enkel de lengte en de breedte. Een PVC spanplafond moet diagonaal gemeten worden – van en naar iedere hoek (klein en groot) -, omdat de hoeken exact uitgesneden moeten worden in de fabriek. Ook bevat een spanplafond van DHZ spanplafonds een homogeen oppervlak tot 5 m breed en bevat het geen lasnaden. De randafwerking is strak en minimaal – slechts 4 mm en het benodigd geen afdekprofiel.

Hoe plaatst u een akoestisch spanplafond?

Eenvoudig! Maak eerst gebruik van onze rekentool voor het opmeten van de ruimte. De breedste breedte en de langste lengte moeten gemeten worden. Hoe u dit precies doet, leggen we verder uit. Komt u er niet uit? Maak dan sowieso gebruik van onze rekentool om de aanbevolen bestelhoeveelheid te bepalen.

Als u de juiste maten bepaald hebt en alle benodigdheden binnen zijn, dan kunnen we beginnen met plaatsen. Zoek hiervoor de insteekrand en duw hier het spanplafond tegenaan met uw vingers. Zet daarna de spatula tegen het doek in de insteekrand. Let op: de spatula moet onder een hoek van ongeveer 45 graden tegen het profiel staan.
Duw de spatula met het doek recht in het profiel onder een hoek van 45 graden. Rol daarna de spatula licht duwend (naar links of rechts afhankelijk van wat makkelijk wordt bevonden) in het profiel en stop voordat u op de hoek van de spatula komt. Trek dan de spatula al rollend uit het profiel. Vanaf dit punt herhaalt u stap 1. Of bekijk onderstaande video voor extra uitleg en een demonstratie.

Bestel uw benodigdheden direct online

Enthousiast geworden? Leuk! We helpen u graag bij het realiseren van een nieuw akoestisch spanplafond. Maak gebruik van onze handige rekentool, bestel uw producten online of neem contact op met een van onze specialisten. We helpen u graag verder met een 100% passende oplossing!